Cytrynowe babeczki z mikrofali

4.5 (146 ocen)

  • 30 min

Kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego a zarazem ekspresowego, warto zrobić babeczki z mikrofalówki.

  • 30 min

Składniki:

  • (na 5-6 babeczek)
    -4 łyżki mąki
    -4 łyżki cukru
    -3 łyżki kisielu cytrynowego
    -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -3 łyżki mleka
    -4 łyżki oleju
    -1 jajko
    -aromat cytrynowy
    -ew. dżem truskawkowy do nadziewania
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Desery

Cytrynowe babeczki z mikrofali - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W naczyniu mieszamy ze sobą mąkę, cukier, kisiel i proszek do pieczenia. Później dodajemy kolejno mleko i olej, mieszamy. Na końcu dodajemy żółtko, ubitą pianę z białka i kroplę aromatu. Dokładnie i delikatnie mieszamy, aby piana ładnie się połączyła ze składnikami ale nie opadła. Gotową masę przelewamy do papilotek, na nią dajemy ok. pół łyżeczki dżemu i przykrywamy warstwą ciasta - powinno sięgać do połowy papilotki. Ustawiamy maksymalną moc mikrofalówki na 1-3 minuty (w zależności od mikrofalówki, u mnie wystarczyła 1 minuta). Warto obserwować co się dzieje z babeczkami. Jeśli ciasto w foremkach się podniesie, trzymamy dosłownie parę sekund i wyciągamy. Wykałaczką sprawdzamy, czy ciasto się w środku upiekło. Gotowe babeczki można posypać cukrem pudrem lub dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować