Ciastka z ziemniaków

4.5 (183 ocen)

  • 60 min

Pora wykopków chyba już dobiegła końca, wiec można się rozkoszować pysznymi pieczonymi ziemniaczkami z grilla, z piekarnika, a najlepiej tymi pieczonymi w ognisku :)Co poza podaniem ziemniaków do obiadu można z nimi zrobić ? Oczywiście ciastka które wspaniale smakują do kakao lub gorącej czekolady

  • 60 min

Składniki:

  • 250 g ugotowanych ziemniaków
    120 g mąki kukurydzianej
    50 g cukru pudru/stewii/ksylitolu lub więcej wg. uznania
    1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
    1 białko
    kilka kropel dowolnego aromatu
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciastka z ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane i schłodzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy do nich mąkę przesianą razem z cukier puder (lub zamiennikiem cukru) i bezglutenowym proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy białko jajka i dowolny aromat. Całość zagniatamy. Odstawiamy na ok. 10-15 minut. Jeżeli ciasto nadal się klei dodajemy łyżkę mąki lub na zmianę łyżkę cukru pudru, ponownie mieszamy i czekam chwilkę. Tą czynność wykonujemy do momentu gdy uznam że ciasto da się już formować. Z masy formujemy kulki które kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie rozgniatamy dłonią na placki o grubość pancakesów. Blachę z ciastkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20-30 minut. Należy kontrolować czas pieczenia aby ciastek nie spalić :) Ciastka studzimy kratce.

Porady

Przechowujemy maksymalnie do 5 dni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kukurydza Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować