Pyszne (niezbyt pięknie wyglądające) ciasteczka, ale zdrowe. Smakują wybornie. Z dodatkiem kakao najlepsze. Polecam. Dla zabieganych - przygotowuje się je bardzo szybko.
Składniki:
płatki owsiane zwykłe (nie błyskawiczne) 20 dkg
rodzynki - połowa szklanki
cukier puder - połowa szklanki
jajko - 1 sztuka
masło extra - 10 dkg
1/2 łyzeczki proszku do pieczenia (mozna bez proszku)
kakao naturalne- 1 łyzeczka kopiata
Ciastka owsiane z rodzynkami z diety dr. perricone'a - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzewamy patelnię teflonową i na suchej lekko podsuszamy płatki owsiane. Nie rumienimy ich. Przekładamy płatki owsiane do grubego worka i na desce drewnianej wałkujemy wałkiem, by je rozgnieśc troszkę.
2.Masło podgrzewamy (topimy), dodajemy cukier puder i kakao - mieszamy, aż składniki się połączą. Studzimy lekko.
Jajko roztrzepujemy.
3.Płatki owsiane mieszamy z proszkiem do pieczenia, rodzynkami, z przestudzonym masłem oraz z roztrzepanym jajkiem.
4.Na blaszce układamy papier do pieczenia, a na nim układamy i formujemy łyżką ciastka (dlatego łyzką, bo masa jest klejąca).
5.Pieczemy ok. 15 minut w 170 stopniach. Studzimy i spożywamy.
Komentarze