Ciasteczka świąteczne w kształcie gwiazdek udekorowane lukrem i złotymi perełkami nie tylko wspaniale smakują, ale także świetnie się prezentują na choince. Ich zapach roznosi się po całym domu!
Ciasteczka złote gwiazdeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło starannie siekamy z mąką, następnie dodajemy cukier i sól i dokładnie mieszamy. Do ciasta wbijamy jedno jajko, dodajemy przyprawę i proszek do pieczenia. Wyrabiamy ciasto.
2.Wałkujemy ciasto, wycinamy gwiazdeczki i nakłuwamy każdą z nich. Ciasteczka układamy na blaszewysmarowanejlekko masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.
3.Gwiazdeczki pieczemy w piekarniku przez kwadrans w temperaturze 180 stopni
Po wyjęciu z piekarnika, czekamy aż ostygną i zabieramy się za dekorowanie: kolejno smarujemy ciasteczko lukrem i starannie układamy złote perełki. Czynność powtarzamy z każdym ciasteczkiem.
Komentarze