Ciastka gwiazdeczki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Idealne ciastka do wykonania na przełomie listopada/grudnia wraz z dziećmi. Przepis (to jest jego oryginalna forma) pochodzi z Niemiec, gdzie obecnie wszyscy pieką słynne niemieckie ciasteczka na święta. Ozdabianie ciastek jest ogromną frajdą dla dzieci. Przechowujemy w szczelnym metalowym pojemniku.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 20 dag margaryny
    40 dag mąki + do podsypania stolnicy
    10 dag cukru
    1 op. cukru waniliowego
    duże jajko
    1 op. cukierków typu m&ms czekoladowe
    pisaki cukrowe: brązowy i czerwony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka Gwiazdki

Ciastka gwiazdeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gwiazdki ciasto 1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, aby utworzyła kopczyk. Dodajemy miękką margarynę i kroimy w mące za pomocą noża tak, żeby margaryna była jak najdrobniejsza. Dosypujemy oba cukry, wbijamy jajko i wszystko razem krótko zagniatamy w kulę. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
  • gwiazdeczki z cukierkiem 2. Stolnicę posypujemy lekko mąką, odrywamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy delikatnie na grubość 4 mm (warto posypać mąką także i wałek). Wykrawamy gwiazdeczki i od razu układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Cukierki kładziemy na środek gwiazdeczki i dowolnie zawijamy "ręce" aby lekko zakryć cukierka. Ciastka pieczemy w 180 stopniach od 10 do 15 minut.
  • gwiazdeczki i ozdabianie 3. Ciastka odkładamy do wystudzenia na zimny talerz. Gdy ostygną, ozdabiamy pisakami cukrowymi malując oczy i buzie.

Porady

Ad 1. Ciasto musi być mocno schłodzone, w innym razie nie uda nam się wyciąć ładnych kształtów, ani zawinąć "ręki" wokół cukierka. Im dłużej ciasto będzie w lodówce, tym lepiej. W czasie przygotowywania ciastek do wypieku staramy się chować nieużywane ciasto do lodówki. Ad 2. Każdorazowo, gdy przygotowujemy ciasta do pieczenia, lekko posypujemy stolnicę i wałek mąką. Nie kładziemy ciastek na gorącą blachę! Po wyjęciu z piekarnika i zdjęciu jednej porcji ciastek, wkładamy blachę na minutę do zlewu i polewamy zimną wodą, aż wystygnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować