ewoola
Idealne ciastka do wykonania na przełomie listopada/grudnia wraz z dziećmi. Przepis (to jest jego oryginalna forma) pochodzi z Niemiec, gdzie obecnie wszyscy pieką słynne niemieckie ciasteczka na święta. Ozdabianie ciastek jest ogromną frajdą dla dzieci. Przechowujemy w szczelnym metalowym pojemniku.
0 (0 ocen)
Porady
Ad 1. Ciasto musi być mocno schłodzone, w innym razie nie uda nam się wyciąć ładnych kształtów, ani zawinąć "ręki" wokół cukierka. Im dłużej ciasto będzie w lodówce, tym lepiej. W czasie przygotowywania ciastek do wypieku staramy się chować nieużywane ciasto do lodówki. Ad 2. Każdorazowo, gdy przygotowujemy ciasta do pieczenia, lekko posypujemy stolnicę i wałek mąką. Nie kładziemy ciastek na gorącą blachę! Po wyjęciu z piekarnika i zdjęciu jednej porcji ciastek, wkładamy blachę na minutę do zlewu i polewamy zimną wodą, aż wystygnie.
Komentarze