ciasteczka "Śnieżki" w dwóch odsłonach

4.5 (190 ocen)

  • 30 min

błyskawiczne, pyszne i tanie ciasteczka :)

  • 30 min

Składniki:

  • 160 gram miękkiego masła,
    2 szklanki mąki pszennej,
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    1/3 szklanki cukru,
    1 łyżeczka cukru z wanilią,
    1 jajo,
    szczypta soli,
    cukier puder do obtaczania,
    siekane orzechy i groszki czekoladowe w drugiej wersji
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasteczka "śnieżki" w dwóch odsłonach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, mąkę, jajo, proszek, sól, cukry wymieszac i zagnieść jednolite ciasto. Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłozonej pergaminem, w kilkucentymetrowych odstępach (troszkę urosną, ale nie za wiele). W drugiej wersji formować kuleczki i na wierzch powciskać czekoladę i orzechy. Piec w termoobiegu przy temperaturze 170 stopni przez około 18 minut lub w funkcji grzałka góra-dół w temperaturze 180 stopni. W wersji nr1 jeszcze ciepłe ciasteczka obtoczyć w cukrze pudrze, gotowe. Mnie wyszło 28 sztuk ciasteczek z tej porcji ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier perlisty Czekolada Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować