Ciasteczka migdałowe

5 (183 ocen)

Pyszne i delikatne ciasteczka. Idealne na każdą okazję. Najlepiej smakują gdy ma się do pomocy małego kuchcika :)

Składniki:

  • 50 dag mąki
    15 dag mielonych migdałów
    kostka margaryny
    20 dag cukru pudru
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    2 jajka
    2 łyżki mleka

    Dekoracja:
    żółte landrynki
    lukier
Wystaw ocenę:

5 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasteczka migdałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki posiekać na stolnicy i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin (ja wstawiłam na całą dobę)
  • Ciasteczka migdałowe 2. Ciasto rozwałkować i wycinać dowolne kształty. Układać na blaszce posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli wycinamy ciasteczka na witrażyki to do środka każdego wsypujemy pokruszone landrynki.
  • Ciasteczka migdałowe 3. Piec ok 10-15 minut na złoty kolor w 180 stopniach. Ostudzić i dowolnie dekorować lukrem.

Porady

Ciastka świetnie smakują też posypane cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować