Kruche ciasteczka migdałowe są pyszne i długo zachowują świeżość. Kulinarny, słodki upominek z życzeniami świątecznymi to idealny sposób okazania serdeczności znajomym,przyjaciołom i rodzinie.
Ciasteczka migdałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wsypać do dużej miski,dodać sól i masło,posiekać nożem. Wsypać cukier puder,mielone migdały,dodać aromat migdałowy i żółtka,opłukać dłonie pod zimną wodą,osuszyć,zagnieść ciasto( jak najszybciej).
2.Ciasto owinąć folią spożywczą, wstawić na 40 minut do lodówki.Po wyjęciu rozwałkować na grubość 4 mm, foremkami wycinać dowolne kształty. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
3.Piec 11-12 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C. Odstawić do wystudzenia. Ciastka można oprószyć cukrem pudrem. Zapakować w celofan,owinąć dekoracyjną wstążką. Do dekorowania świetnie nadają się również barwione piórka. Te ciastka,ponieważ widoczne są przez celofan-są ozdobą samą w sobie.
Komentarze