Ciasteczka migdałowe

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kruche ciasteczka migdałowe są pyszne i długo zachowują świeżość. Kulinarny, słodki upominek z życzeniami świątecznymi to idealny sposób okazania serdeczności znajomym,przyjaciołom i rodzinie.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka pszenna (tortowa): 250 gramów
    - migdały (mielone): 50 gramów
    - aromat migdałowy: 1 łyżka
    - masło (niesolone): 200 gramów
    - żółtka: 2 sztuki
    - cukier puder: 100 gramów
    - sól: 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Ciasteczka migdałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypać do dużej miski,dodać sól i masło,posiekać nożem. Wsypać cukier puder,mielone migdały,dodać aromat migdałowy i żółtka,opłukać dłonie pod zimną wodą,osuszyć,zagnieść ciasto( jak najszybciej).
  • 2. Ciasto owinąć folią spożywczą, wstawić na 40 minut do lodówki.Po wyjęciu rozwałkować na grubość 4 mm, foremkami wycinać dowolne kształty. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • migdałowe ciasteczka 3. Piec 11-12 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C. Odstawić do wystudzenia. Ciastka można oprószyć cukrem pudrem. Zapakować w celofan,owinąć dekoracyjną wstążką. Do dekorowania świetnie nadają się również barwione piórka. Te ciastka,ponieważ widoczne są przez celofan-są ozdobą samą w sobie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Aromat migdałowy Mąka pszenna Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować