Ciasteczka brzoskwinie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Całe jajka, cukier kryształ i olejek waniliowy wymieszać w misce, dodać olej, 4 łyżki mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia.
Wszystkie składniki razem zmiksować. Następnie ciasto odstawić na 1 godzinę, by odpoczęło.
2.Po upływie godziny do ciasta wmieszać ręcznie pół kilograma mąki.
Dwie duże blaszki wyłożyć papierem pergaminowym. Piekarnik rozgrzać do 180oC.
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki z ciasta należy układać na blaszce, robiąc przy tym odstępy między nimi około 3cm.
Ciasteczka pieczemy 15minut. Upieczone ciastka powinny pozostać białe.
W wystudzonych ciasteczkach, łyżeczką do melona wydrążamy otwory w spodniej części ciastek. To ma być miejsce na nadzienie.
3.W miseczce należy wymieszać rozdrobnione okruchy pozostałe z wydrążania otworów z dżemem ( okruchy ciastek dodawać po trochę dżemu, żeby nadzienie nie było za gęste). Gotowe nadzienie należy łyżeczką nakładać w otwory w ciastkach i składać je w brzoskwinki.
Następnie do dwóch miseczek należy wlać po pół szklanki mleka oraz po kilka kropli barwnika( może być w proszku). Do jednej miseczki dajemy barwnik żółty, do drugiej czerwony. Przygotowane brzoskwinki zanurzamy w zabarwionym mleku (krótko, by tylko złapały kolor) i obtaczamy w cukrze .
Komentarze