Sezon na brzoskwinie tuż tuż..., ale można go przyśpieszyć piekąc te ciasteczka. Wyglądem przypominają prawdziwe owoce. Smakują wyśmienicie, przypadną do gustu szczególnie dzieciom!
1 godz. 30 min
Składniki:
składniki na około 15 sztuk :
2 jajka
100 g cukru
cukier waniliowy
100 ml oleju np. słonecznikowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g mąki pszennej
szczypta soli
nadzienie:
ok. 3 łyzki nutelli lub powideł śliwkowych
okruszki z wydrążonych ciastek
Ciasteczka brzoskwinie (biscotti pesche) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce zmiksować jajka z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Dodać olej, mąkę i zmiksować do połączenia składników.
2.Blaszkę wyłożyc papierem do pieczenia.
Mokrymi rękami formować z ciasta kuleczki o wielkości małego orzecha włoskiego i układać na blaszce ( w odstępach ok. 4 cm).
3.Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez ok. 20 minut (do delikatnego zrumienienia).
4.Przestudzone ciasteczka wydrążyć od spodu małą łyżeczką(okruszki zachować).
5.Przygotować nadzienie. Wymieszać okruszki z nutellą lub powidłami.Ciasteczka wypełnić nadzieniem i sklejać formując brzoskwinie.
6.Mleko rozdzielić na trzy miseczki. Zabarwić mleko przy pomocy barwników spożywczych (każdą miseczkę na inny kolor). Każde ciasteczko zamaczać chwilkę w mleku, wybierając różne kolory z różnej strony ciastka. Obtaczać w cukrze i pozostawić do wyschnięcia. Przechowywać w zamkniętym pojemniku.
Komentarze