Chłodnik truskawkowy z wanilią

5 (188 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ta zupa kojarzy mi się z dzieciństwem gdyż często gościła na naszym stole. Uwielbiają ją dzieciaki i dorośli. Idealnie sprawdza się w upalny, letni dzień. Jest lekko słodka i słona i pełna truskawek.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 800g truskawek
    4 szklanki wody
    pół laski wanilii
    3 łyżki cukru
    kisiel truskawkowy (opakowanie na 05l wody)
    płaska łyżeczka soli
    makaron o dowolnym kształcie
Wystaw ocenę:

5 (188 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik Desery

Chłodnik truskawkowy z wanilią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chłodnik truskawkowy z wanilią 1. Truskawki myjemy i odszypułkowujemy. Kroimy na 2 lub 4 części. Umieszczamy w garnku i zalewamy wodą. Dodajemy cukier, sól oraz miąższ i wydrążoną laskę wanilii. Trzymamy na palniku do zagotowania. Sprawdzamy smak i w razie konieczności dosładzamy. Kisiel mieszamy z odrobiną wody. Dolewamy do truskawek i chwile gotujemy aż zupa się zagęści. Wyciągamy laskę wanilii.
    Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
    Zupę serwujemy na zimno z dodatkiem makaronu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować