Zawsze mi się wydawało, że można go tylko kupić, a tu się okazuje, że piecze się go równie prosto jak inne drożdżowe ciasta czy chleby. Trzeba zaopatrzyć się tylko w melasę trzcinową i kawę zbożową.
Chlebek turecki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Melasę trzcinową podgrzewamy z 100 ml mleka i masłem aż się rozpuści. Studzimy.
2.Przygotowujemy zaczyn. Do większej miski wlewamy 150 ml ciepłego mleko, łyżeczkę cukru i drożdże - dokładnie mieszamy. Na wierzch sypiemy łyżkę mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po jakimś czasie drożdże wypełnią miskę.
3.W drugiej misce umieszczamy mąkę, kawę zbożową, sól, rodzynki oraz wyrośnięty zaczyn i wystudzoną melasę. Ręką lub mikserem wyrabiamy elastyczne, odchodzące od ręki ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
4.Dzielimy je na dwie części, formujemy 2 chlebki lub, jeśli wolimy, kilka bułeczek, kładziemy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i odstawiamy by wyrosło.
5.Pieczemy w 180 stopnia przez 30 minut.
6.Po wyjęciu z piekarnika smarujemy powierzchnię chlebków łyżką rozpuszczonego masła.
Komentarze