Chlebek bananowy na słodko

5 (164 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kanadyjczycy przepadają za tym ciastem. Bardzo proste w przygotowaniu, oryginalne w smaku.Świetna przekąska.

Składniki:

  • 4 dojrzałe banany
    5 dag masła
    3/4 szkl. cukru
    jajko
    łyżeczka aromatu waniliowego
    1,5 szkl. mąki
    łyżeczka sody
    szczypta soli
    po garści suszonej żurawiny i rodzynek
Wystaw ocenę:

5 (164 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chlebek bananowy na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Banany obieramy, kroimy w kawałki i miksujemy na jednolitą masę. Jajko rozkłócamy. Mąkę przesiewamy z sodą i mieszamy z solą.
  • 2. Masło roztapiamy i wlewamy do bananów. Dodajemy jajko, cukier oraz aromat waniliowy. Mieszamy. Wsypujemy mąkę z sodą. Starannie mieszamy. Dodajemy bakalie. Mieszamy.
  • 3. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 10x20 cm. Pieczemy godzinę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 ˚C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany

Notka redakcyjna

PP_07-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować