Chleb ziemniaczany na zakwasie

0 (0 ocen)

pyszny domowy chlebek

Składniki:


  • 100 g mąki żytniej razowej typ 2000
    100 g mąki pszennej graham typ 1850
    100 g mąki żytniej typ 720
    200 g mąki pszennej typ 500
    350 g zimnych gotowanych ziemniaków
    1 łyżka cukru
    1 łyżka soli
    1 szk aktywnego zakwasu
    1 szk ciepłej wody
    5 łyżek oleju

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb ziemniaczany na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku. Do miski wsypać mąki, sól, cukier, ziemniaki i wymieszać. Do dzbanka wlać zakwas, wodę i olej i wymieszać. Do mieszanki mąki wlać płynne składniki i wyrabiać ciasto. Najpierw drewnianą łyżką a potem ręcznie do momentu aż ciasto będzie odchodziło od ręki.
  • 2. Ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić na około 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto znowu wyrobić i przełożyć je do podłużnej foremki i znowu zostawić przykryte na kilka godzin do wyrośnięcia. Ciasto chlebowe po wyrośnięciu wstawić w blaszce do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 20 minut a potem zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 35 -40 minut.
  • 3. Chleb po upieczeniu wyjąć z blaszki i wystudzić na kratce. Chleb z dodatkiem ziemniaków jest wilgotny i super smakuje z masłem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować