Specjalistą od wypieku chleba w naszym domu jest mąż. Tym razem zrobił chleb pszenny wg prostego przepisu.
Składniki:
500 g mąki pszennej typ 650
10 g drożdży + 2 płaskie łyżeczki cukru
1,5 płaskiej łyżeczki soli
1 całe jajko + 1 żółtko + ok. 230 ml letniej wody = razem powinno być 300 ml
25 g posiekanego masła
Chleb pszenny z maszyny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozprowadzić z cukrem, jajko i zółtko wbić do pojemniczka z miarką, dopełnić letnią wodą tyle, aby było 300ml, dokładnie wymieszać i połączyć z drożdżami.
Do formy z automatu wsypać mąkę wymieszaną z solą, po brzegach ułozyć kawałki masła, po środku zrobić spore wgłębienie i wlać w nie
mieszankę drożdżową.
Teraz formę włożyć do automatu, zamknąć pokrywę i włączyć wybrany cykl pieczenia.
Gdy już maszyna poinformuje nas, że chleb gotowy, wtedy przy pomocy gumowych rękawic wyjąć go i poczekać aż ostygnie.
2.Zimny chleb kroić w miarę cienko przy pomocy noża z ząbkami.
Komentarze