Chleb pszenny domowy na drożdżach- z maszyny

  • wyświetlono: 2272 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Dobrze wyrastający i smaczny chleb, u mnie wykorzystywany jako tostowy. Przepis z książki Sary Levis "Bread the definitive guide to make bread by hand or machine"

Stare Gary

Składniki

625 g mąki pszennej chlebowej
3 łyżki masła
2 łyżeczki cukru (dałam 1 łyżeczkę)
1 i 1/2 łyżeczki soli
1 i 1/2 suchych drożdży
2 łyżki mleka w proszku
400 ml ciepłej wody

Sposób przygotowania przepisu:

Chleb pszenny domowy na drożdżach- z maszyny

  • 1. wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia chleba zgodnie z zaleceniami producenta - najpierw mokre, potem suche, sól i cukier wsypuję w 2 narożniki, na środku mąki robię lekkie wgłębienie i wsypuję drożdże.
  • 2. Nastawić program podstawowy (u mnie 1) waga 1000, przypieczenie max. Po 3 godzinach chleb jest gotowy.

Porady

Staram się pamiętać o wyjęciu mieszadeł albo przed rośnięciem, albo zaraz przed pieczeniem. Chleb ma wtedy od spodu tylko dwie niewielkie dziurki. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

chlebpieczywona drożdżachmaszyna do chleba

Komentarze

Podobne przepisy

chleb

Dodane przez: marysiaz

Chleb pszenny na drożdżach

Chrupiący i świeżutki pszenny chleb,...

chleb pszenny na drożdżach

Dodane przez: edytakkk

Chleb pszenny na drożdżach

Jestem miłośniczką domowego pieczywa....

image-1yvnvlt

Dodane przez: Di bloguje

Prosty chleb pszenny na drożdżach (z długą...

Bochenek wychodzi baaardzo duży,...

Chleb na drożdżach z rozmarynem i pomidorami

Dodane przez: Stare Gary

Chleb na drożdżach z rozmarynem i pomidorami...

Chleb ładnie pachnie rozmarynem,...

Chleb pszenny na drożdżach

Dodane przez: Dziś ja gotuje

Chleb pszenny na drożdżach

Pyszny pachnący chlebek

Chleb żytnio-pszenny

Dodane przez: patunia1987

Chleb żytnio-pszenny z maszyny

Pyszny i bardzo łatwy w przygotowaniu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE