Chleb żytnio-pszenny z maszyny

  • wyświetlono: 641 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszny i bardzo łatwy w przygotowaniu , chleb z maszyny.

IMG_20160423_105933
  • 6 porcje
  • 180min
  • Łatwy

Składniki

180 ml wody
1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy
7g suchych drożdży
1 łyżeczka soli
1 /2 łyżeczki cukru np. Trzcinowego
180 g mąki żytniej chlebowej
1 50 g maki pszennej typ 550

Sposób przygotowania przepisu:

Chleb żytnio-pszenny z maszyny

  • 1. Do maszyny wlewam najpierw mokre składniki a potem suche. Naciskam program podstawowy, chrupka skórka oraz waga 500g.

    Całkowity czas w maszynie wyniesie ok 3 godzin.

    Po upieczeniu pamiętajmy żeby chlebek wystygł całkowicie. Kiedy będzie zimny zostawiam w bawełnianej ściereczce.

    Smakuje idealnie z masłem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Chleb pszenny na zakwasie żytnim z suszoną żurawiną

Dodane przez: Jola1977-1977

Chleb pszenny na zakwasie żytnim z suszoną...

Zapach domowego pieczywa, to coś,...

Chleb pomidorowy drożdżowy z maszyny do chleba

Dodane przez: Stare Gary

Chleb pomidorowy drożdżowy z maszyny do chleba

Bardzo piękny w kolorze, o dosyć...

Chleb żytni

Dodane przez: KatarzynaSoczyńska

Prosty chleb żytnio-pszenny

Szybki chlebek dla zapracowanych....

Chleb żytni z dodatkiem mąki pszennej razowej na zakwasie

Dodane przez: Gospodyni

Chleb żytni z dodatkiem mąki pszennej razowej...

Szperając w swoich zapiskach nastawiłam...

Chleb pszenny z foremki.

Dodane przez: weronika63

Chleb pszenny z foremki

Najprostszy przepis na szybkie...

Chleb żytni z ziarnami

Dodane przez: RedakcjaPP

Chleb żytni z ziarnami

Przepis mam od koleżanki, ale trochę...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE