Chleb pszenno-żytni na zakwasie

4.5 (178 ocen)

  • 2 godz.

Mięciutki, sprężysty w środku, z delikatną, nie grubą, chrupiącą skórką. Domownicy stwierdzili, że nic nie smakuje lepiej jak pajda domowego chleba ze świeżym masłem!

  • 2 godz.

Składniki:


  • 1 szklanka zakwasu żytniego lub pszennego
    2/3 szklanki mleka
    1/4 szklanki wody
    2 łyżki roztopionego masła
    1 łyżka cukru
    1 łyżka soli
    1 i 1/4 szklanki mąki żytniej typ 720
    2 szklanki mąki pszennej typ 500 lub 550
    płaska łyżeczka drożdży
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb pszenno-żytni na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chleb 1. Zakwas doprowadzić do temperatury pokojowej, wymieszać z ciepłym mlekiem.
  • 2. Drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłej wody, dodać cukier i 2-3 łyżki mąki.
  • 3. Resztę mąki wymieszać z solą, miksturą drożdżową i zakwasem. Wyrabiać, pod koniec dodając roztopione masło.
  • na zakwasie 4. Zostawić w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości.
  • 5. Wyjąć ciasto i lekko wyrobić. Na posypanej otrębami blaszce uformować duży bochenek.
  • 6. Zostawić na godzinę, przykryty, do podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem posmarować bochen wodą.
  • pszenno-żytni 7. Piec 10 minut w temperaturze 210`C, potem zmniejszyć do 170`C i piec jeszcze 35/40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować