Chleb pszenno - żytni na zakwasie

4.5 (152 ocen)

  • 25 min

Wypróbowałam wiele przepisów na chleb, ten okazał się strzałem w dziesiątkę. Super pieczywo, chrupiąca skórka. Najważniejsze że nie kruszy się podczas krojenia i bardzo długo utrzymuje świeżość. Polecam przepis do sprawdzenia.

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki:
    2 foremki 42x14 cm
    Zakwas:
    1 szklanka mąki żytniej
    1 szklanka ciepłej wody
    Mąkę zalać ciepłą wodą, wymieszać, odstawić na 10 dni w ciepłe miejsce.
    4 szklanki mąki pszennej chlebowej
    2 szklanki mąki żytniej
    Zakwas
    2 łyżki soli
    4 dag świeżych drożdży
    2 szklanki ciepłej wody
    2 łyżki siemienia lnianego
    2 łyżki ziaren słonecznika
    Tłuszcz do formy, mąka do podsypania foremek
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb pszenno - żytni na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: mąki wymieszać, dodać rozkruszone drożdże, zakwas, sól, wodę - wyrobić dokładnie na jednolite ciasto. Na koniec dodać ziarna, wyrobić ponownie ciasto. Foremki natłuścić, wysypać mąką, przełożyć ciasto, wyrównać wilgotną dłonią. Naciąć nożem wierzchy ciast, odstawić w ciepłe miejsce by wyrosło. Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni i w tej temp. piec 60 minut.

Porady

1.wierzch ciasta można posypać makiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować