Chleb gryczany bezglutenowy

4.5 (180 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Od dawna chodził za mną dobry, zdrowy chleb bezglutenowy, własnoręcznie upieczony.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • • 500 g mąki gryczanej pełnoziarnistej
    • 1/2 szklanki mąki jaglanej
    • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżki nasion siemienia lnianego
    • 7 g - 1 torebka drożdży suszonych
    • 2 łyżeczki cukru
    • 1 łyżeczka soli
    • 2 i 1/2 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb gryczany bezglutenowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Wymieszać wszystkie suche składniki razem. Mąkę gryczaną kupiłam, a jaglaną zrobiłam sama mieląc kaszę jaglaną w elektrycznym młynku do kawy.
    • Do suchych składników wlewać wodę cały czas miksując masę na wolnych obrotach.
    • Ciasto na chleb wlać do dwóch małych jednorazowych keksówek napełniając je do połowy. Przykryć drugą keksówką i wstawić w ciepłe miejsce na 40 minut. Ja wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 30 st.C.
    • Po tym czasie nastawić piekarnik na 180 st.C i piec przez 50 minut.

Porady

Chleb bezglutenowy powinno się piec pod przykryciem, bomatendencję do wysychania ze względu na brak glutenu. Ja przykryłam podczas pieczenia drugą keksówką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować