Chałki drożdżowe

4.5 (146 ocen)

  • 45 min

Prawdziwa,domowa chałka która zawsze się udaje.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 szklanka mleka,
    5 szklanek mąki,
    kostka drożdży,
    8 łyżek cukru,
    (50 dag rodzynek),
    125 gram margaryny/masła,
    szczypta soli.
    KRUSZONKA
    2 łyżki masła,
    2 łyżki cukru,
    mąka (ile zabierze).
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Chałka Desery

Chałki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-23lbies 1. 0,5 szklanki mleka podgrzać ,dodać drożdże,1 łyżkę cukru,1 łyżkę mąki.Dokładnie utrzeć i pozostawić na około 15 minut.W tym czasie utrzeć 2 jajka do białości z 5 łyżkami cukru.Masło stopić w pozostałym mleku i przestudzić.Przesianą mąkę wymieszać z rodzynkami i solą.Zrobić dołek i dodać ubite jajka,mleko i masło.Dobrze wyrobić.Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
    Pieczemy 25 minut w 180 stopniach.

    Możemy je piec tak jak na zdjęciu w formie 3 warkoczy( pleciemy je przed wyrastaniem) ,lub w 3 keksówkach jak zwykłe ciasta.

Porady

Często pomijam wykonanie kruszonki a zamiast tego wykładam na chałki ziarna sezamu,nasiona chia lub siemienia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować