Chałki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.0,5 szklanki mleka podgrzać ,dodać drożdże,1 łyżkę cukru,1 łyżkę mąki.Dokładnie utrzeć i pozostawić na około 15 minut.W tym czasie utrzeć 2 jajka do białości z 5 łyżkami cukru.Masło stopić w pozostałym mleku i przestudzić.Przesianą mąkę wymieszać z rodzynkami i solą.Zrobić dołek i dodać ubite jajka,mleko i masło.Dobrze wyrobić.Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Pieczemy 25 minut w 180 stopniach.
Możemy je piec tak jak na zdjęciu w formie 3 warkoczy( pleciemy je przed wyrastaniem) ,lub w 3 keksówkach jak zwykłe ciasta.
Porady
Często pomijam wykonanie kruszonki a zamiast tego wykładam na chałki ziarna sezamu,nasiona chia lub siemienia.
Komentarze