Mini chałki śniadaniowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Kilka składników, chwila czasu i trochę serca ♥
Tyle trzeba , żeby cieszyć się pysznym świeżym pieczywem !
Trochę zdrowsze bo zamiast masła użyłam oleju lnianego…
Ale jeśli jesteście fanami maślanych wypieków to spokojnie możecie dodać masło J

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ZACZYN:
    20 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    ½ szkl. mleka

    CIASTO:
    400 g mąki pszennej
    ½ szkl. mleka
    3 żółtka
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka cukru
    20 ml oleju lnianego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Chałka

Mini chałki śniadaniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C
    2. Składniki na zaczyn mieszamy do rozpuszczenia drożdży, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 10-15 min.
    3. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zaczyn, mleko, rozkłócone żółtka, cukier (można dać więcej) , olej, na samym końcu dodajemy łyżeczkę soli.
    4. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto , podsypując mąką (nie powinno kleić się do rąk).
    5. Od razu przechodzimy do formowania bułek. Ciasto dzielimy na równe kawałki z każdego formujemy długi wałek, który dzielimy na 3 mniejsze. Następnie zaplatamy w warkocz zlepiając końce i chowając pod spód.
    6. Chałki układamy na blaszce wyłożonej papierem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do podrośnięcia na ok. 30-35 min.
    7. Podrośnięte bułki smarujemy olejem , lub masłem
    8. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 20-25 min do zarumienienia.
    9. Gotowe wypieki studzimy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować