0,5 szklanki wody
250 g masła
1 szklanka cukru
4 łyżki kakao
400 gram herbatników
250 g mleka w proszku
1 garść (łącznie) rodzynek,daktyli (lub innych bakalii)
2 kieliszki wódki
Alkoholowy blok czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Połowę herbatników łamiemy na drobne kawałki a drugą połowę mielimy na pył.
Do herbatników dodajemy mleko w proszku,kakao.
Bakalie zalewamy wódką.
Wodę gotujemy z masłem i cukrem.
Zdejmujemy z palnika i wsypujemy wszystko poza bakaliami i dokładnie mieszamy.
Jeśli używamy daktyli-kroimy je na mniejsze kawałki i razem z rodzynkami dodajemy do masy.Raz jeszcze mieszamy i przekładamy do keksówki wyłożonej folią spożywczą.Wstawiamy do lodówki na kilka godzin(ja wstawiam na noc).
Komentarze