Ta szarlotka rozkocha w sobie wszystkich, kto uważa, że im więcej w niej jabłek, tym lepiej. Już krótko po wyjęciu z piekarnika na bezie pojawiają się niezwykle urocze kropelki bursztynowej rosy, dlatego nazwałam ją szarlotką bursztynową.
2 godz.
Składniki:
ciasto:
300g mąki
150g masła
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
4 żółtka
starta skórka z cytryny (albo opakowanie cukru waniliowego)
Bursztynowa szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać z proszkiem, posiekać z masłem, dodać pozostałe składniki i szybko zanieść ciasto. Ciasto powinno mieć konsystencję grubej kruszonki. Formę (22x33cm) wyłożyć papierem, równomiernie wysypać 2/3 ciasta. Formę i resztę ciasta wstawić do lodówki.
2.Póki ciasto się chłodzi - przygotować nadzienie:
Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę (ok 1cm), wymieszać z rodzynkami i galaretką.
Jabłka wyłożyć na ciasto, posypać pozostałym ciastem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 35 minut w temp. 170stC.
3.Przygotować bezę:
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać cukier. Gdy beza będzie błyszcząca i sztywna, dodać ocet i mąkę ziemniaczaną, zmiksować.
Bezę wyłożyć na ciasto, piec jeszcze 20 minut w temp. 160stC.
Smacznego!
Komentarze