Bułki - gniazdka

0 (0 ocen)

na kolację lub śniadanie

Składniki:

  • Ciasto :
    1 kg mąki pszennej
    75 g drożdży
    1 żółtko
    75 g margaryny Kasia
    1 łyżka soli
    1 łyżeczka pieprzu cayenne
    1 łyżka cukru
    1 szk letniej wody
    1 szk letniego mleka
    Nadzienie:
    600 g mięsa wieprzowego
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    4 łyżki bułki tartej
    2 jajka
    1 łyżeczka soli
    3 szczypty pieprzu
    100 ml wody
    300 g mozzarelli w bloku
    płatki chili do posypania
    białko do smarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Bułki - gniazdka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozrobić z cukrem, dodać sól, stopioną i przestudzoną Kasię, wodę, mleko, pieprz cayenne, żółtko, wodę i mąkę.
    Lekko wszystko połączyć drewnianą łyżką, następnie wyrobić ciasto i odstawić je do wyrośnięcia.
  • 2. W międzyczasie mięso zmielić, cebulę i czosnek pokroić w kostkę.
    Do mięsa dodać bułkę tartą, jajka, wodę oraz sól i pieprz i wymieszać masę mięsną.
    Z mięsa uformować kulki ( mi wyszło 15 kulek ).
  • 3. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić, rozwałkować na grubość około 1,5 - 2 cm.
    Wycinać kółka średnicy około 10 cm i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy.
  • 4. Na środku każdego krążka kłaść po jednej kulce farszu, lekko wciskając w ciasto.
    Następnie mozzarellę pokroić na 15 kostek i każdą z nich wcisnąć na środek farszu.
  • 5. Na koniec posmarować gniazdka rozmąconym białkiem i posypać płatkami chili.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni na środkowym poziomie przez 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować