Bułki do hamburgerów

5 (197 ocen)

Miękkie, maślane, pachnące, delikatne... po prostu najlepsze bułki. Dobre zarówno do domowych hamburgerów, jak i na śniadanie.

Składniki:

  • 700 g mąki pszennej
    1,5 szklanki mleka
    1 jajko
    40 dag drożdży
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    4 łyżki oleju
    50 g masła
    Ponadto:
    1 żółtko
    kilka kropel oleju sezamowego
Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Hamburgery

Bułki do hamburgerów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bułki do hamburgerów 1. Rozczyn:
    1 szkl mleka delikatnie podgrzać. Drożdże wymieszać z cukrem, dolać letnie mleko, 2 łyżki mąki- dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce ( ok 10 minut).
  • Bułki do hamburgerów 2. Mąkę przesiać do miski. Masło roztopić i odstawić do wystudzenia. Do mąki dodać rozczyn, roztopione masło i pozostałe składniki. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia ( ok 40 minut).
  • Bułki do hamburgerów 3. Po tym czasie podzielić ciasto na ok 10 równych porcji i uformować z nich kulki i układać je na wyłożonej papierem blaszce, lekko spłaszczyć ręką. Bułki odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok 10-15 minut.
    Wyrośnięte bułki posmarować żółtkiem wymieszanym z olejem sezamowym. Piec w temp. 180 st.C ok 25 minut - aż nabiorą złotego koloru.
    Smacznego:)

Porady

Bułki można posypać sezamem, makiem, itp.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Sezam Maślak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować