Bułki do hamburgerów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozczyn:
1 szkl mleka delikatnie podgrzać. Drożdże wymieszać z cukrem, dolać letnie mleko, 2 łyżki mąki- dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce ( ok 10 minut).
2.Mąkę przesiać do miski. Masło roztopić i odstawić do wystudzenia. Do mąki dodać rozczyn, roztopione masło i pozostałe składniki. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia ( ok 40 minut).
3.Po tym czasie podzielić ciasto na ok 10 równych porcji i uformować z nich kulki i układać je na wyłożonej papierem blaszce, lekko spłaszczyć ręką. Bułki odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok 10-15 minut.
Wyrośnięte bułki posmarować żółtkiem wymieszanym z olejem sezamowym. Piec w temp. 180 st.C ok 25 minut - aż nabiorą złotego koloru.
Smacznego:)
Komentarze