Bułeczki z kremem migdałowym i truskawkami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne, maślane bułeczki z migdałowym budyniem i truskawkami. Zniknęły z talerza w ciągu jednego popołudnia...

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 500 gramów
    - cukier: 100 gramów
    - drożdże suszone: 2 opakowania
    - jaja: 5 sztuk
    - masło: 350 gramów
    - żółtka: 5 sztuk
    - mąka pszenna (płaskie): 3 łyżki
    - cukier: 3 łyżki
    - migdały (czubate, migdały bardzo drobno zmielone): 4 łyżki
    - mleko: 0.5 litra
    - truskawki (małe): 64 sztuki
    - cukier puder: 4 łyżki
    - olejek migdałowy: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bułeczki z kremem migdałowym i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże mieszamy z 4 łyżkami ciepłej wody i odstawiamy na chwilę, aż zaczną pracować. Dodajemy mąkę, jajka, cukier i miksujemy 5 minut mikserem używając końcówek do ciasta drożdżowego. Następnie dodajemy miękkie masło i ponownie miksujemy 5 minut. Ciasto powinno odchodzić od ścianek miski. Posypujemy mąką i wstawiamy na noc do lodówki.
  • 2. Zagotowujemy szklankę mleka. Żółtka, cukier, mąkę i mielone migdały mieszamy z pozostałym mlekiem i wlewamy do garnka z mlekiem gotującym się. Mieszamy dokładnie, aby nie utworzyły się grudki i krem nie przywarł do dna naczynia i gotujemy chwilę do zgęstnienia. Zdejmujemy z ognia, wierzch przykrywamy folią spożywczą, aby nie utworzył się kożuch i po wystygnięciu wstawiamy do lodówki.
  • bułeczki truskawkowe 3. Ciasto drożdżowe wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm, formując kwadrat, króy dzielimy na 16 części.
    .
  • bułeczki z truskawkami 4. Na środku każdej częsci kładziemy łyzkę budyniu migdałowego i 4 truskawki. Rogi ciasta podnosimy do góry i dokładnie sklejamy na środku, nad kremem
  • bułeczki z truskawkami 5. Bułeczki odstawiamy do wyrośnięcia, na około 30 minut. Ja wstawiam je do uchylonego piekarnika nagrzanego do 50 st. C.
    Po wyrośnięciu, pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 st.C.
    Studzimy na kratce.
  • 6. Cukier puder ucieramy zgorącą wodą do uzyskania pożądanej konsystencji, dodajemy kilka kropli olejku migdałowego, pokrywamy nim bułeczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Piknik Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować