Bułeczki pszenne na ciepło z dodatkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Drożdże rozpuścić w ½ szklanki ciepłego mleka delikatnie łączymy z mąką i stopniowo dodajemy ciepłą wodę. Na sam koniec oliwę. Dokładnie zagniatamy ciasto ok.5 min. Następnie przekładamy wyrobione ciasto do półmiska oprószonego mąka i przykrywamy ścierką. Odstawiamy ciasto na ok 40min. W ciepłe miejsce.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na papierze uformowane bułeczki. Tak przygotowane bułeczki jeszcze odstawiamy na ok 25 min. Do wyrośnięcia. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175st z termoobiegiem i pieczemy ok 20min.
Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez prasę do czosnku wymieszać z masłem.
Pod koniec pieczenia delikatnie nacinam wierz bułeczek i smaruje masłem czosnkowym. Oprószam w zależności od upodobań: tymianek/ cebulką/ suszonymi pomidorami/ ser żółty.
Komentarze