Bułeczki pszenne na ciepło z dodatkami.

4.5 (160 ocen)

  • 60 min

Bułki są pulchne, chrupiące z wierzchu i miękkie w środku wzbogacane smakiem naszych ulubionych dodatków. Bardzo pyszne na ciepłą kolację.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na bułeczki:
    500 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
    2 płaski łyżeczki
    1 łyżeczka soli
    20 g świeżych drożdży
    3 łyżki oliwy
    100 ml mleka
    300 ml ciepłej wody
    Masło czosnkowe:
    3 łyżki masła
    6 ząbków czosnku
    Dodatki według uznania: ser/ tymianek/ pomidory z bazylią suszone, papryka
    ( na zdjęciu bułeczki z serem / tymiankiem/ suszonymi pomidorami z bazylią)
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Bułeczki pszenne na ciepło z dodatkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bułeczki pszenne na ciepło z dodatkami. 1. Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Drożdże rozpuścić w ½ szklanki ciepłego mleka delikatnie łączymy z mąką i stopniowo dodajemy ciepłą wodę. Na sam koniec oliwę. Dokładnie zagniatamy ciasto ok.5 min. Następnie przekładamy wyrobione ciasto do półmiska oprószonego mąka i przykrywamy ścierką. Odstawiamy ciasto na ok 40min. W ciepłe miejsce.
    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na papierze uformowane bułeczki. Tak przygotowane bułeczki jeszcze odstawiamy na ok 25 min. Do wyrośnięcia. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175st z termoobiegiem i pieczemy ok 20min.
    Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez prasę do czosnku wymieszać z masłem.
    Pod koniec pieczenia delikatnie nacinam wierz bułeczek i smaruje masłem czosnkowym. Oprószam w zależności od upodobań: tymianek/ cebulką/ suszonymi pomidorami/ ser żółty.

Porady

można urozmaicać papryką, pieczarkami...........

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować