Bułeczki orkiszowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Pyszne, mięciutkie bułeczki, długo zachowujące świeżość. Zdrowa wersja dla dbających o linię. Szybki, prosty przepis zawsze wychodzą pulchne.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 1.5 szklanki mąki orkiszowej (typ 1850), 1 jajko, 0,5 szklanki mleka 1,5%, pół łyżeczki cukru, 20 g drożdży świeżych, łyżka oleju, szczypta soli morskiej, opcjonalnie pestki dyni, słonecznika, otręby żytnie.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułeczki orkiszowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy z cukrem i rozpuszczamy w nim drożdże. Odstawiamy pod ściereczkę na 15 minut. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i jajko. Rozczyn wlewamy do mąki i zagniatamy. W razie kleje ia opruszamy ręce mąką. Dodajemy olej i jeszcze chwilę zagniatamy. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. W między czasie mieszamy otręby z pestkami. Z ciasta formujemy bułki ,smarujemy mlekiem bądź wodą, posypujemy pestkami, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. Pieczemy w 170 st. C do zrumienienia skórki około 20 minut. Z przepisu wychodzą 2 duże bułki lub 4 normalnej wielkości.

Porady

Do posypania bułek odpowiedni będzie też sezam i mak, zamiast mleka można użyć wody lub mleka roślinnego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować