Przepyszny tort wykonany z produktów, które mamy zazwyczaj w domu. Nie drogi i podzielny.
Składniki:
Biszkopt: 4 jajka, 0,5szkl. cukru, po 2 kopiaste łyżki mąki tortowej i ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia
Krem: Kostka margaryny, budyń waniliowy, 0,5 l mleka
Dodatkowo: pół paczki delicji lub innych ciastek, 3 łyżki dowolnego dżemu lub marmolady.
Tort kryzysowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na puch z cukrem dodajemy żółtka, mieszały łyżką, dodajemy przesiane mąki z proszkiem i znów mieszamy delikatnie. Przekładamy do tortownicy o średnicy ok 24 cm, pieczemy ok 20 minut od pół godziny w temp. 180st. C. Studzimy, przekrawamy na 3 lub 4 blaty. Krem: ugotować budyń według opisu na opakowaniu, dosładzamy do smaku, studzimy. Ucieramy margarynę na puch i ciągle miksując dodajemy po łyżce budyniu. Kładziemy blat na talerzu smarujemy dżemem, następnie kremem i kładziemy kolejny blat, znów krem i tak do wyczerpania blatów. Boki i wierzch smarujemy kremem, boki dekorujemy pokruszonymi kawałkami biszkopta na wierzchu za pomocą noża z piłką robimy falę wykładamy ciastka. Tort chłodzimy przez noc w lodówce.
Porady
Do tego tortu możemy zrobić poncz wg upodobania, z soku pomarańczowego bądź alkoholu, wszystko zależy od tego co akurat mamy pod ręką.
Komentarze