Mięciutkie, puszyste bułeczki z chrupiącą skórką posypaną ulubionymi ziarnami. Pyszne i nieco zdrowsze od tradycyjnych, bo w połowie pieczone na mące orkiszowej.
Składniki:
350 g mąki orkiszowej jasnej
150 g mąki pszennej
250 ml mleka
30 g świeżych drożdży
łyżka cukru
80g masła
łyżeczka soli
1 jajko
do posypania: siemię lniane, mak, pestki dyni i słonecznika
Bułeczki orkiszowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać cukier, odrobinę ciepłego mleka i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 15 minut. Na stolnicę przesiać obie mąki, wbić jajko, dodać wyrośnięty rozczyn drożdżowy, sól, oraz pozostałe ciepłe mleko. Ciasto ugniatać dodając roztopione, ostudzone masło, tak długo aż będzie odchodziło od rąk ( w razie potrzeby podsypać mąką.)
2.Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na ok. 60 min. Następnie podzielić na 9-10 części i formować zgrabne bułeczki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na 30 min. (do podwojenia objętości).
3.Wyrośnięte bułeczki delikatnie spryskać wodą, posypać siemieniem lnianym, makiem, pestkami dyni i słonecznika. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200'C przez 20 min. - 25 min. Smacznego :)
Komentarze