Bułeczki orkiszowe

0 (0 ocen)

Mięciutkie, puszyste bułeczki z chrupiącą skórką posypaną ulubionymi ziarnami. Pyszne i nieco zdrowsze od tradycyjnych, bo w połowie pieczone na mące orkiszowej.

Składniki:

  • 350 g mąki orkiszowej jasnej
    150 g mąki pszennej
    250 ml mleka
    30 g świeżych drożdży
    łyżka cukru
    80g masła
    łyżeczka soli
    1 jajko
    do posypania: siemię lniane, mak, pestki dyni i słonecznika












Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułeczki orkiszowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rozczyn drożdżowy 1. Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać cukier, odrobinę ciepłego mleka i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 15 minut. Na stolnicę przesiać obie mąki, wbić jajko, dodać wyrośnięty rozczyn drożdżowy, sól, oraz pozostałe ciepłe mleko. Ciasto ugniatać dodając roztopione, ostudzone masło, tak długo aż będzie odchodziło od rąk ( w razie potrzeby podsypać mąką.)
  • 2. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na ok. 60 min. Następnie podzielić na 9-10 części i formować zgrabne bułeczki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na 30 min. (do podwojenia objętości).
  • wyrośniete bułeczki 3. Wyrośnięte bułeczki delikatnie spryskać wodą, posypać siemieniem lnianym, makiem, pestkami dyni i słonecznika. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200'C przez 20 min. - 25 min. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować