Bułeczki orkiszowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Pyszne, mięciutkie bułeczki, długo zachowujące świeżość. Zdrowa wersja dla dbających o linię. Szybki, prosty przepis zawsze wychodzą pulchne.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 1.5 szklanki mąki orkiszowej (typ 1850), 1 jajko, 0,5 szklanki mleka 1,5%, pół łyżeczki cukru, 20 g drożdży świeżych, łyżka oleju, szczypta soli morskiej, opcjonalnie pestki dyni, słonecznika, otręby żytnie.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułeczki orkiszowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy z cukrem i rozpuszczamy w nim drożdże. Odstawiamy pod ściereczkę na 15 minut. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i jajko. Rozczyn wlewamy do mąki i zagniatamy. W razie kleje ia opruszamy ręce mąką. Dodajemy olej i jeszcze chwilę zagniatamy. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. W między czasie mieszamy otręby z pestkami. Z ciasta formujemy bułki ,smarujemy mlekiem bądź wodą, posypujemy pestkami, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. Pieczemy w 170 st. C do zrumienienia skórki około 20 minut. Z przepisu wychodzą 2 duże bułki lub 4 normalnej wielkości.

Porady

Do posypania bułek odpowiedni będzie też sezam i mak, zamiast mleka można użyć wody lub mleka roślinnego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować