Bułeczki Hot Dogi

0 (0 ocen)

Lubią je przeważnie dzieci ale uwierzcie mi,że nie tylko.Idealne na śniadanie,przekąskę do szkoły lub pracy,wycieczkę czy piknik.Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.Delikatne drożdżowe ciasto,dobrej jakości parówki i ulubiony sos...Smacznego!!!

Składniki:

  • Zaczyn:
    2 łyżki mąki
    15 g drożdży
    1 płaska łyżeczka cukru
    50 ml mleka
    Pozostałe składniki:
    500 g mąki pszennej
    200 ml mleka
    1 jajko
    80 g masła
    1 łyżeczka soli
    Dodatkowo:
    15 sztuk parówek
    1 jajko
    3 łyżki maku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Przystawki

Bułeczki hot dogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do kubeczka wsypujemy mąkę,dodajemy ciepłe,ale nie gorące mleko,drożdże i cukier.Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na 10 minut,aby drożdże zaczęły pracować.
    Mąkę przesiewamy do dużej miski,dodajemy zaczyn drożdżowy,rozpuszczone,ciepłe masło,ciepłe mleko,jajko i sól.Wyrabiamy gładkie ciasto,które powinno odchodzić od brzegów miski i nie kleić się do rąk.Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i lekko zagniatamy.Z ciasta formujemy długie,wąskie,kilkunasto centrymetrowe wałeczki i owijamy każdą parówkę ciastem.Podczas formowania najlepiej nie używać mąki,gdyż lepiej się formują.Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem.Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut.Pieczemy w temperaturze 200’C około 15 minut.Bułeczki powinny być rumiane.Świetnie smakują na ciepło jak i na zimno.Można podgrzewać w mikrofali.Podajemy z ketchupem lub sosem czosnkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Parówki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować