BUCHTY DROŻDŻOWE

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Smaczne, puszyste bułeczki idealne na śniadanie.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • ok. 3,5 – 4 szklanki mąki pszennej
    20 g drożdży świeżych
    250-270 ml letniego mleka
    1 jajko
    1/3 kostki masła
    0,5 szklanki cukru
    cukier waniliowy
    otarta skórka z cytryny

    dodatkowo: 2 łyżki rozpuszczonego masła do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Buchty drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży:

    drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami lekko podgrzanego mleka,

    dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i odstawiamy na 15 minut.
    Po tym czasie mieszamy ze sobą wszystkie pozostałe składniki

    (na początek dodajemy tylko 3 szklanki mąki a resztę stopniowo)

    i dodajemy do nich zaczyn z drożdży - wyrabiamy ciasto.

    Powinno być elastyczne i nie klejące do rąk.

    Umieszczamy ciasto w misce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte ciasto dzielimy na małe bułeczki,

    Tortownicę 27 cm smarujemy tłuszczem i ewentualnie wykładamy papierem do pieczenia.

    Na spód równomiernie wykładamy bułeczki, jedna obok drugiej.
    Wierzch smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem.

    Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować