Brokuł w sosie śmietanowym

4.51 (192 ocen)

Gotowany brokuł w sosie śmietanowym z lubczykiem i ziarnami słonecznika.

Składniki:

  • 1 brokuł (około 500g)

    Sos:
    1 łyżka masła
    1 łyżka mąki pszennej
    1/2 szklanki wody
    1/2 szklanki mleka
    5 łyżek śmietany 12%
    2 łyżki posiekanego lubczyku
    4 łyżki słonecznika łuskanego
    szczypta gałki muszkatołowej
    sok z cytryny do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
    cukier do smaku
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.51 (192 ocen)

Brokuł w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Brokuł w sosie śmietanowym 1. Brokuł podzielić na różyczki, łodygę obrać i pokroić na kawałki. Gotować 5 min w lekko osolonej wodzie, następnie odcedzić.
  • Brokuł w sosie śmietanowym 2. W garnku rozpuścić masło, wsypać słonecznik - smażyć około 5 min, mieszając.
  • Brokuł w sosie śmietanowym 3. Następnie oprószyć mąką i zasmażyć. Powoli wlać wodę i mleko, mieszając. Zagotować. Sos zdjąć z ognia i dodać śmietanę - wymieszać.
  • Brokuł w sosie śmietanowym 4. Następnie dodać lubczyk, sok z cytryny i przyprawy - ponownie wymieszać.
    Sosem polać brokuł lub warzywo wymieszać z sosem. Podawać na ciepło lub na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować