Boeuf Strogonow

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jestem krawcową, pracuję w domu. Opiekuję się też rodzicami. Mam więcej czasu niż reszta mojej 6-osobowej rodziny, więc od wielu lat gotuję i piekę.

Składniki:

  • ● 60 dag polędwicy wołowej
    ● 20 dag pieczarek
    ● 2 dag masła
    ● 25 dag kwaśnej śmietany
    ● 3 łyżki musztardy
    ● 2 łyżki mąki
    ● 2 średnie cebule
    ● 4 ogórki konserwowe
    ● 250 ml rosołu (może być z kostki)
    ● szczypta cukru
    ● 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
    ● sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Polędwica

Boeuf strogonow - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Boeuf Strogonow 1. Polędwicę myjemy, osuszamy
    i kroimy w cienkie paski.
    Smażymy na rozgrzanym maśle,
    mieszając, aż się zrumieni.
    Oprószamy solą i pieprzem.
    Wyjmujemy.
  • Boeuf Strogonow 2. Pieczarki oczyszczamy i kroimy
    w plasterki. Cebule obieramy
    i kroimy w małą kostkę. Wsypujemy
    z pieczarkami na tłuszcz
    pozostały po smażeniu mięsa.
    Dusimy kilka minut. Wsypujemy
    mąkę, mieszamy. Smażymy do
    zrumienienia. Mieszając, powoli
    wlewamy rosół. Zagotowujemy.
    Zdejmujemy z ognia.
  • Boeuf Strogonow 3. Wsypujemy mięso i pokrojone
    w talarki ogórki. Dodajemy śmietanę
    i musztardę. Podgrzewamy,
    mieszając (nie gotujemy!). Doprawiamy
    solą, cukrem i pieprzem.
    Posypujemy natką.

Porady

Danie najlepiej smakuje z pieczywem razowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwica wołowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_02-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować