Boeuf Stroganow – Strogonow

4.5 (169 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Danie znane i lubiane!W sam raz na chłodne dni , które już mamy za oknem :)Rozgrzeje największych zmarzluchów ... i podobno świetny na kaca ;)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    * polędwica wołowa - 600 g
    * cebula - 3 szt
    * papryka - 1 szt
    * grzyby ( u mnie rydze ) - 50 g
    * koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
    * śmietana kwaśna 18% - 3 łyżki
    * mąka pszenna - 50 g
    * olej rzepakowy - 80 ml
    * sól - do smaku
    * pieprz - 0,5 łyżeczki
    * papryka ostra - 1 łyżeczka
    * liść laurowy - 3 szt
    * ziele angielskie - 1 łyżeczka
    * bulion warzywny - ok. 500 ml
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Strogonow Dania główne Gulasz

Boeuf stroganow – strogonow - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczone mięso kroimy w poprzek włókien na kawałki ( w ” prawdziwym ” strogonowie kroi się w paski , natomiast my śmiało możemy pokroić w kostkę ).

    Obrane cebule kroimy w piórka.

    Oczyszczone grzyby jeśli są nieduże zostawiamy w całości , większe kroimy na pół.

    Paprykę kroimy w niewielkie paseczki.

    W dużym garnku z grubym dnem – u mnie tzw. ” gęsiarka ” rozgrzewamy tłuszcz , a następnie dodajemy posiekaną w piórka cebulkę i złocimy kilka minut.

    Dodajemy obtoczone w mące mięso ( rozdzielając kawałek po kawałku - jeśli włożymy naraz za dużo mięsa, temperatura tłuszczu się obniży,wołowina puści sok i raczej będzie się dusić, niż smażyć, a w rezultacie straci soczystość).

    Obsmażamy mieszając przez ok. 7-10 minut.

    Dodajemy pokrojoną paprykę i grzyby.

    Zalewamy gorącym bulionem , dodajemy sól , pieprz , liście laurowe , ziele angielskie i paprykę – dokładnie mieszamy.

    Przykrywamy i na wolnym ogniu dusimy ok. 30 – 40 minut ( czas duszenia zależy też od wielkości mięsa ) – mieszamy od czasu do czasu , tak by mięso nie przywarło.

    Jeśli jest taka potrzeba podlewamy jeszcze szklanką bulionu.

    Do osobnego naczynia wlewamy śmietanę oraz przecier pomidorowy.

    Dodajemy gorący sos z gęsiarki i dokładnie rozrabiamy.

    Cały czas mieszając powoli wlewamy całość do duszącego się mięsa.

    Na wolnym ogniu dusimy jeszcze ok. 10 minut i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.

    Gotowe!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować