Boeuf stroganow – strogonow - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyszczone mięso kroimy w poprzek włókien na kawałki ( w ” prawdziwym ” strogonowie kroi się w paski , natomiast my śmiało możemy pokroić w kostkę ).
Obrane cebule kroimy w piórka.
Oczyszczone grzyby jeśli są nieduże zostawiamy w całości , większe kroimy na pół.
Paprykę kroimy w niewielkie paseczki.
W dużym garnku z grubym dnem – u mnie tzw. ” gęsiarka ” rozgrzewamy tłuszcz , a następnie dodajemy posiekaną w piórka cebulkę i złocimy kilka minut.
Dodajemy obtoczone w mące mięso ( rozdzielając kawałek po kawałku - jeśli włożymy naraz za dużo mięsa, temperatura tłuszczu się obniży,wołowina puści sok i raczej będzie się dusić, niż smażyć, a w rezultacie straci soczystość).
Obsmażamy mieszając przez ok. 7-10 minut.
Dodajemy pokrojoną paprykę i grzyby.
Zalewamy gorącym bulionem , dodajemy sól , pieprz , liście laurowe , ziele angielskie i paprykę – dokładnie mieszamy.
Przykrywamy i na wolnym ogniu dusimy ok. 30 – 40 minut ( czas duszenia zależy też od wielkości mięsa ) – mieszamy od czasu do czasu , tak by mięso nie przywarło.
Jeśli jest taka potrzeba podlewamy jeszcze szklanką bulionu.
Do osobnego naczynia wlewamy śmietanę oraz przecier pomidorowy.
Dodajemy gorący sos z gęsiarki i dokładnie rozrabiamy.
Cały czas mieszając powoli wlewamy całość do duszącego się mięsa.
Na wolnym ogniu dusimy jeszcze ok. 10 minut i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Komentarze