Bliny z łososiem

4.49 (186 ocen)

Klasyczny przepis na bliny z unikalnym połączeniem dwóch smaków - łososia oraz śmietany z kawiorem. Dobry pomysł na przystawkę dla gości!

Składniki:

  • 25g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    400ml ciepłego mleka
    2 szklanki mąki
    1 żółtko
    sól
    50ml roztopionego masła
    olej do smażenia

    Dodatkowo:
    250ml gęstej śmietany
    250-300g cienko pokrojonego łososia
    0,5 pęczek świężego koperku
    100g czerwonego kawioru
    cytryna
    czarny pieprz świeżo mielony
Wystaw ocenę:

4.49 (186 ocen)

Zobacz również:

Bliny Przystawki

Bliny z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto na bliny, wszystkie produkty muszą być pokojowej temperatury, a mleko ciepło. Droższe wymieszać z cukrem, 1/4 szklanki ciepłego mleka i 2 łyżki mąki, nakryć serwetką i odstawić na 15 min, aby wyrosło.
  • 2. W misce wymieszać mąkę, sól, resztę mleka i żółtko. Dodać do drożdży i ponownie wymieszać. Dolać roztopione masło, wymieszać i nakryć serwetką. Odstawić na 40-45min (pęcherzyki na cieście to znak, że ciasto jest gotowe).
  • 3. Na patelnie wlać olej i smażyć z obu stron na złocisty kolor.
  • 4. Na każdy blin wyłożyć śmietanę z koperkiem, plasterek z łososia i łyżeczkę kawioru. Skropić sokiem z cytryny, doprawić delikatnie pieprzem, bliny z łososiem dekorować koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawior Łosoś

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować