Bliny z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować ciasto na bliny, wszystkie produkty muszą być pokojowej temperatury, a mleko ciepło. Droższe wymieszać z cukrem, 1/4 szklanki ciepłego mleka i 2 łyżki mąki, nakryć serwetką i odstawić na 15 min, aby wyrosło.
2.W misce wymieszać mąkę, sól, resztę mleka i żółtko. Dodać do drożdży i ponownie wymieszać. Dolać roztopione masło, wymieszać i nakryć serwetką. Odstawić na 40-45min (pęcherzyki na cieście to znak, że ciasto jest gotowe).
3.Na patelnie wlać olej i smażyć z obu stron na złocisty kolor.
4.Na każdy blin wyłożyć śmietanę z koperkiem, plasterek z łososia i łyżeczkę kawioru. Skropić sokiem z cytryny, doprawić delikatnie pieprzem, bliny z łososiem dekorować koperkiem.
Komentarze