Biszkopt z brzoskwiniami i masą straciatella

4.5 (183 ocen)

  • 60 min

Bardzo lekkie ciasto zainspirowane przepisem z internetu.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżka octu
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    12 płaskich łyżek mąki pszennej
    10 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
    (lub 1 czubata szklanka mąki pszennej)

    Masa straciatella:
    400 ml śmietany 30%
    1 cukier wanilinowy
    450 g serka homogenizowanego waniliowego
    4 opakowania śmietan-fixu
    100 g czekolady mlecznej

    Dodatkowo:
    1 puszka brzoskwiń
    2 galaretki brzoskwiniowe
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Biszkopt z brzoskwiniami i masą straciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodawać stopniowo cukier, ciągle miksując, aż lekko rozpuści się. Do żółtek dodać proszek do pieczenia oraz ocet i wymieszać dobrze widelcem. Wlać na białka. Miksować jeszcze chwilę. Piekarnik włączyć na 100 stopni C. W małych partiach przesiać mąkę bezpośrednio do miski i za każdym razem delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką. Wylać masę na blaszkę (20x35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Zwiększyć temp. w piekarniku do 170-180 stopni C. Piec ok. 20-30 min., sprawdzając patyczkiem czy nie jest wilgotny. Ostudzić.
  • 2. Masa straciatella: ubić schłodzoną śmietanę do lekkiej sztywności. Dodać cukier wanilinowy. Ubić śmietankę do całkowitej sztywności.
    Dodać serek waniliowy. Zmiksować 2 sek. do połączenia się składników.
    Dodać śmietan-fixy i natychmiast zmiksować 2 sek., aby składniki się połączyły. Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać czekoladę do ubitej śmietany z serkiem i wymieszać łopatką.
  • 3. Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu.
    Brzoskwinie osączyć z soku i pokroić w mniejsze cząstki.
    Biszkopt nasączyć wodą z sokiem z brzoskwiń. Wyłożyć masę straciatella i wstawić do lodówki do lekkiego zastygnięcia. Na wierzchu poukładać brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Impreza Wesele

Podobne przepisy

To może cię zainteresować