Straciatella z brzoskwiniami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne, delikatne ciacho. Puszysty biszkopt, sernik z drobinkami czekolady i brzoskwinie, do tego biała herbatka "figa z gruszką " czyli mała pokusa na pochmurne i deszczowe popołudnie :))

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt
    5 jajek
    1 szklanka mąki pszennej
    2 płaskei łyżeczki kakao
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki oliwy
    4 łyżki letniej wody przegotowanej

    Pozostałe składniki:
    sernik na zimno Dr. Oetkera
    mleko
    1 puszka brzoskwiń w syropie
    3 galaretki brzoskwiniowe
    1 czekolada mleczna "Goplana"
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Straciatella z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tabliczkę czekolady wkładamy do lodówki, aby nie była miękka. Rozpoczynamy od rozpuszczenia galaretek. Jedna w jednym naczynku- zalewamy 400 ml gorącej wody, odstawiamy do wystygnięcia. Galaretka posłuży do nasączenia biszkoptu. Kolejne dwie rozpuszczamy razem w innym naczynku. Dwie galaretki brzoskwiniowe zalewamy 750 ml gorącej wody.
  • 2. Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli, następnie wsypać cukier i cukier waniliowy cały czas ubijając, kolejno dodać żółtka, dalej ubijamy, następnie dodajemy wodę i olej oraz na koniec ubijania wsypujemy mąkę z proszkiem i kakao, całość mieszamy łyżką, bądź mikserem a najniższych obrotach. Ciasto wylewamy na brytfankę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 30 -35 minut. Biszkopt studzimy, ścinamy nożem lub zrywamy delikatnie palcami wierzchnią warstwę. Biszkopt nasączamy wystudzona galaretka brzoskwiniową.
  • 3. Więcej niż pół tabliczki czekolady ścieramy na tarce o grubych oczkach, bądź siekamy drobno nożem. (Ja starłam trochę na tarce i trochę posiekałam nożem). Startą/posiekaną czekoladę wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy sernikowej . Brzoskwinie wyjmujemy z puszki, odsączamy z syropu i kroimy na plasterki.
  • 4. Masę sernikową przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Kiedy już dobrze wymiksujemy masę wsypujemy do niej przygotowana wcześniej czekoladę i mieszamy delikatnie łyżką. Przygotowana masę wykładamy na biszkopt, następnie układamy wcześniej pokrojone brzoskwinie. Całość zalewamy tężejącą galaretką brzoskwiniową i wstawiamy do lodówki, by wszystkie warstwy dobrze zastygły. Smacznego :)

Porady

Przy rozrabianiu galaretek zmniejszam ilość wody aby szybciej tężały, poza tym taka ilość jest wystarczająca. Do masy sernikowej dodaję mniej mleka niż zawiera przepis na opakowaniu czyli z 600 ja daje 500 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować