Pyszny, lekki bigosik z dodatkiem pysznej cukinii i aromatycznych pomidorków.
Składniki:
ćwiartka kapusty włoskiej lub kilka liści
1 mała cukinia
kilka pomidorków koktajlowych
1 mała marchewka
1 pierś z kurczaka
1 cebula
pęczek koperku
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
sól,pieprz,przyprawa uniwersalna
olej
Bigosik z kapusty włoskiej z cukinią,pomidorkami i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę pokroić na paski. Wrzucić do garnka, zalać wodą (ok. 50 ml) ,gotować na małym ogniu.
Cukinię umyć , pokroić w kostkę,nasolić i odstawić na kilka minut, aby zmiękła.
Pomidorki naciąć, sparzyć wrzątkiem i obrać.Dodać do kapusty.
Marchewkę umyć,obrać i pokroić w plasterki. Dodać do kapusty.
Pierś z kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym oleju.Dodać do garnka.
Cebulę umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na oleju po kurczaka.
Dodać cukinię i chwilę smażyć. Wszystko przełożyć do garnka z kapustą.
Koperek posiekać i wrzucić do bigosu.
Wszystko dusić około 30 min.
Porady
Można dodać pomidory z puszki,jeśli nie macie świeżych.
Komentarze