Bigosik z młodej kapusty

4.6 (20 ocen)

  • 55 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Letnie danie jednogarnkowe, niezbyt pracochłonne, ale doskonałe w smaku. Można je przygotować wcześniej i przed podaniem tylko podgrzać.

  • 55 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 średnia główka kapusty
    500 g szynki wieprzowej (mięsa)
    250 g boczku wędzonego surowego
    1,5 cebuli
    1 marchewka
    1 puszka pomidorów krojonych
    1/2 pęczka koperku
    4-5 łyżek oleju
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.6 (20 ocen)

Zobacz również:

Bigos

Bigosik z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso i boczek kroimy w niedużą kostkę, cebulę również w kostkę, marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, kapustę szatkujemy, koperek siekamy.
  • 2. Na oleju obsmażamy boczek i mięso, lekko solimy i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Dodajemy cebulę i marchewkę, chwilę razem dusimy. Dodajemy kapustę, mieszamy, podlewamy niepełną szklanką wody i dusimy pod przykryciem ok. 20 minut. Dodajemy pomidory, dusimy jeszcze ok. 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem wsypujemy koperek i mieszamy. Podajemy z dodatkiem ulubionego pieczywa, ewentualnie z ugotowanymi ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować