Bigos z cukinii

4.5 (166 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Dla 5 osób

Smaczny , pożywny a na dodatek nie jest tak ciężkostrawny jak bigos z kapusty :) Polecam !

  • 40 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 2,5 kg młodej cukinii

    2 marchewki

    1 cebula

    0,5 kg kiełbasy śląskiej ( jałowcowej )

    słoiczek koncentratu pomidorowego ( 190g )

    4 łyżeczki słodkiej papryki mielonej

    szczypta ostrej papryki

    sól , pieprz

    4-5 ziaren ziela angielskiego

    3 listki laurowe

    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bigos z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki , zasypujemy łyżką soli i odstawiamy by puściła sok .

    W dużym garnku podsmażamy na oleju poszatkowaną cebulę , dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę . Następnie dodajemy utartą marchew . Smażymy kilka minut .

    Cukinię odcedzamy z soku i wrzucamy do garnka z cebulą , kiełbasą i marchewką . Dusimy pod przykryciem , mieszając od czasu do czasu .

    Koncentrat pomidorowy rozrabiamy w niepełnej szklance wody i wlewamy do cukinii . Dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy . Dusimy pod przykryciem kilkanaście minut aż warzywa będą miękkie .

    Podajemy na ciepło .

Porady

Bigos najlepszy jest następnego dnia , gdy wszystkie składniki się przegryzą :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować