Bigos z cebuli z parówkami

4.5 (143 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Nie pracuję, bo wychowuję półtorarocznego synka Filipa. Gotuję codziennie dla trzech osób.Przepis na bigos z cebuli mam od taty.

Składniki:

  • ● 1 kg cebuli
    ● 6 łyżek oleju
    ● kilka ziarenek ziela angielskiego
    ● liść laurowy
    ● pieprz
    ● sól
    ● 4 parówki lub puszka mielonki, np. turystycznej
    ● tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bigos z cebuli z parówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obieramy, kroimy
    w średniej grubości krążki. Na
    patelnię wlewamy kilka łyżek
    oleju i wkładamy cebule. Podlewamy
    niewielką ilością wody, dodajemy liść laurowy i ziele
    angielskie.
  • Bigos z cebuli z parówkami 2. Dusimy na małym ogniu
    pod przykryciem, aż cebula
    będzie zupełnie miękka. Co
    jakiś czas mieszamy, aby cebula
    się nie przypaliła (gdy
    trzeba, jeszcze raz podlewamy
    odrobiną wody).
  • 3. Parówki kroimy w dość grubą
    kostkę (ewentualnie rozdrabniamy
    mielonkę).
  • 4. Gdy cebula będzie już
    miękka, dodajemy mięso. Dokładnie
    mieszamy i jeszcze
    chwilę podsmażamy. Całość
    doprawiamy solą i pieprzem
    do smaku. Bigos podajemy ze
    świeżym pieczywem.

Porady

● Bigosik z cebuli można urozmaicić, dodając do niego w trakcie duszenia pomidory z puszki. ● Zamiast parówek lub mielonki możemy wykorzystać do bigosu dowolną kiełbasę, boczek wędzony czy na przykład pozostałą z poprzedniego dnia pieczeń z obiadu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Parówki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować