Bigos z białej kapusty z warzywami i schabem

4.5 (186 ocen)

Smaczny bigos z białej kapusty i warzyw. Z dodatkiem chudego schabu. Idealny na rozgrzewający obiad z pajdą domowego chleba

Składniki:


  • 3 łyżki oleju
    1 cebula
    1 kawałek pora
    350 g chudego schabu
    1 marchewka
    1 czerwona papryka
    1 cukinia
    1 mała biała kapusta
    1 szklanka bulionu warzywnego
    1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
    1 łyżeczka czubrycy czerwonej
    50 g koncentratu pomidorowego
    Sól morska do smaku
    Pieprz kolorowy
    0,5 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Bigos z białej kapusty z warzywami i schabem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Na rozgrzany olej wrzucić posiekana cebulę i por, smażyć chwilę aż się zeszkli.

    Schab umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Rozgarnąć cebulę na boki i wrzucić mięso, smażyć chwilę aż się zetnie, wymieszać. Marchew obrać, umyć. Paprykę oczyścić z nasion, umyć, pokroić w paseczki. Cukinię wyszorować, razem z marchwią zetrzeć na dużych oczkach tarki. Wrzucić warzywa do garnka.

    Kapustę oczyścić z brzydkich liści, poszatkować. Wrzucić do garnka. Wlać 1 szklankę bulionu warzywnego. Dodać suszone pomidory, czubricę. Dusić całość, aż mięso i warzywa będą miękkie.

    Następnie dodać koncentrat, doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny, dusić jeszcze kilka minut. najlepiej smakuje odgrzewany na drugi dzień, z domowym chlebem.


Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować