Prowadzę gospodarstwo rolne o powierzchni 20 ha, a także zajmuję się gospodarstwem domowym.
Składniki:
●1 kg pieczarek
● 6 dużych cebul
● puszka czerwonej fasoli
● 30 dag kiełbasy
● mały słoiczek koncentratu pomidorowego
● olej lub oliwa
● sól
● pieprz lub przyprawa uniwersalna
● papryka mielona
Bigos po cygańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki obieramy, myjemy,
osuszamy papierowym ręcznikiem,
a następnie kroimy w plasterki.
Do garnka wlewamy olej
lub oliwę, podgrzewamy i wkładamy
pokrojone pieczarki. Dusimy
do miękkości, a następnie
lekko podsmażamy na złoty kolor. Cebule obieramy, kroimy
w dość grubą kostkę lub w półkrążki.
Na patelnię wlewamy
olej lub oliwę, wkładamy cebulę
i szklimy na jasnozłoty kolor.
Dodajemy do podduszonych
pieczarek.
2.Czerwoną fasolę przekładamy
na sitko, osączamy z zalewy
i dodajemy do pieczarek. Następnie
wkładamy kiełbasę
pokrojoną w grubą kostkę lub
półplasterki. Na koniec dodajemy
koncentrat pomidorowy, doprawiamy
solą, pieprzem lub
przyprawa uniwersalna i odrobiną papryki.
3.Po dokładnym wymieszaniu
wszystkich składników podgrzewamy
na małym ogniu 5-10
minut. Nie dopuszczamy do zagotowania.
Komentarze