Bigos po cygańsku

4.96 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Prowadzę gospodarstwo rolne o powierzchni 20 ha, a także zajmuję się gospodarstwem domowym.

Składniki:

  • ●1 kg pieczarek
    ● 6 dużych cebul
    ● puszka czerwonej fasoli
    ● 30 dag kiełbasy
    ● mały słoiczek koncentratu pomidorowego
    ● olej lub oliwa
    ● sól
    ● pieprz lub przyprawa uniwersalna
    ● papryka mielona
Wystaw ocenę:

4.96 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bigos po cygańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki obieramy, myjemy,
    osuszamy papierowym ręcznikiem,
    a następnie kroimy w plasterki.
    Do garnka wlewamy olej
    lub oliwę, podgrzewamy i wkładamy
    pokrojone pieczarki. Dusimy
    do miękkości, a następnie
    lekko podsmażamy na złoty kolor. Cebule obieramy, kroimy
    w dość grubą kostkę lub w półkrążki.
    Na patelnię wlewamy
    olej lub oliwę, wkładamy cebulę
    i szklimy na jasnozłoty kolor.
    Dodajemy do podduszonych
    pieczarek.
  • 2. Czerwoną fasolę przekładamy
    na sitko, osączamy z zalewy
    i dodajemy do pieczarek. Następnie
    wkładamy kiełbasę
    pokrojoną w grubą kostkę lub
    półplasterki. Na koniec dodajemy
    koncentrat pomidorowy, doprawiamy
    solą, pieprzem lub
    przyprawa uniwersalna i odrobiną papryki.
  • 3. Po dokładnym wymieszaniu
    wszystkich składników podgrzewamy
    na małym ogniu 5-10
    minut. Nie dopuszczamy do zagotowania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa Fasola czerwona

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_01-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (192 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Bigos po cygańsku

To może cię zainteresować