Przepis przesłał Jacek Figiel, Siedliska.Kuchnią zajmuję się od czasu, gdy wyjechałem z domu na studia.Gotuję głównie dla mojej dziewczyny. A pomysły biorę po prostu z głowy.
Łatwy
Składniki:
- biały ser (w kostce,polecam dobry ser wiejski): 0.5 kilograma
- jajka: 2 sztuki
- przyprawa do kurczaka (do smaku wg. uznania): 1 sztuka
- cury (ilość wg uznania): 1 sztuka
- bułka tarta (do panierwowania): 0.5 kilograma
- olej (do smażenia): 0.5 litra
Biały ser w panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser kroimy w plastry grubości od 1 do 1,5 cm, ale możemy także pokroić w dowolne kształty.
2.Jajka wbijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem. Do masy dodajemy dość sporo przyprawy do kurczaka i curry do smaku. Mieszamy.
3.Plastry sera zanurzamy w masie jajecznej, a następnie starannie obtaczamy w bułce tartej.
4.W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wkładamy opanierowane plastry sera. Najpierw smażymy na wolnym ogniu z jednej strony, a gdy ser lekko zmięknie, trochę zwiększamy ogień, aby panierka
zrumieniła się na jasnozłoty kolor. Kotlety ostrożnie odwracamy
łopatką na drugą stronę i smażymy do zrumienienia panierki.
5.Kotlety z białego sera podajemy ze świeżym pieczywem. Najlepiej smakują na gorąco, prosto z patelni.
Komentarze