Ciasto w brew pozorom szybko się robi, a efekt zawsze zachwyca. Jak dotąd 3 bita robiłam zawsze z ciemnym biszkoptem i ciemnym wykończeniem. Jego biała wersja jest równie pyszna!
Ciasto biały 3-bit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT:Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dokładamy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Do puszystej masy dokładamy mąkę, proszek do pieczenia oraz olej. Delikatnie łączymy składniki. Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy około 15-20 minut w 180˚C. Gotowy biszkopt studzimy.
2.MASA:Z mleka, cukru, żółtek mąki i budyniu gotujemy budyń. Studzimy. Ucieramy masło, dodajemy budyń. Do masy można dodać alkohol.
3.Tak przygotowaną masę budyniową wykładamy na upieczony biszkopt.
4.Na wyłożoną masę budyniową wykładamy warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy warstwę krówki. Na krówkę ponownie wykładamy warstwę herbatników.
5.ŚMIETANKA: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier. Gdy ten dokładnie wymieszamy wlewamy żelatynę. Dokładnie miksujemy. Śmietankę wylewany na herbatniki. Całość posypujemy poruszonymi ciasteczka lub herbatnikami i odstawiamy do lodówki by śmietanka zastygła.
Komentarze