Ciasto Biały 3-bit

4.5 (146 ocen)

Ciasto w brew pozorom szybko się robi, a efekt zawsze zachwyca. Jak dotąd 3 bita robiłam zawsze z ciemnym biszkoptem i ciemnym wykończeniem. Jego biała wersja jest równie pyszna!

Składniki:

  • Blaszka 24x36 cm

    Biszkopt jasny:
    • 4 jajka,
    • 4 łyżki cukru,
    • 4 łyżki mąki,
    • Szczypta proszku do pieczenia,
    • 1 łyżka oleju,
    • 1 szczypta soli
    Masa budyniowa:
    - 1 kostka masła,
    - 0,5 litry mleka,
    - 1 budyń waniliowy,
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    - 2 żółtka,
    - 2 łyżki cukru
    Dodatkowo:
    - Herbatniki szkolone (mi weszło 44 sztuki)
    - Krówka o smaku czekoladowym (około ¾ puszki)
    Śmietanka:
    • 0,5 litra śmietanki 30 %,
    • 1 łyżka cukru,
    • 4 łyżeczki żelatyny,
    • 1/3 szklanki wody

Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Kajmak Herbaty

Ciasto biały 3-bit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowy biszkopt 1. BISZKOPT:Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dokładamy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Do puszystej masy dokładamy mąkę, proszek do pieczenia oraz olej. Delikatnie łączymy składniki. Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy około 15-20 minut w 180˚C. Gotowy biszkopt studzimy.
  • ugotowany budyń 2. MASA:Z mleka, cukru, żółtek mąki i budyniu gotujemy budyń. Studzimy. Ucieramy masło, dodajemy budyń. Do masy można dodać alkohol.
  • wyłożenie masy 3. Tak przygotowaną masę budyniową wykładamy na upieczony biszkopt.
  • wykładanie herbatników 4. Na wyłożoną masę budyniową wykładamy warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy warstwę krówki. Na krówkę ponownie wykładamy warstwę herbatników.
  • ubijanie śmietanki 5. ŚMIETANKA: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier. Gdy ten dokładnie wymieszamy wlewamy żelatynę. Dokładnie miksujemy. Śmietankę wylewany na herbatniki. Całość posypujemy poruszonymi ciasteczka lub herbatnikami i odstawiamy do lodówki by śmietanka zastygła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Herbatniki Masa budyniowa Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować