Biała kiełbasa zapiekana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w krążki.
Ziemniaki obrane, przekroić na pół/malutkich nie trzeba kroić/,obgotować al’dente w wodzie z dodatkiem odrobiny masła i soli, odcedzić.
Na dno naczynia ułożyć trochę cebuli, suszone grzybki, na tym ułożyć kiełbasę/nakłuć w kilku miejscach/.
Dookoła obłożyć ziemniakami, na wierzch wyłożyć resztę cebuli .Wlać też bulion.
Całość oprószyć ziołami prowansalskimi, wegetą, pieprzem kolorowym, można dodać troszeczkę suszonych płatków czerwonej papryki, tym razem je pominęłam
Piec ok. 1 godziny w 180 st. W trakcie pieczenia polewać potrawę.
Pod koniec oprószyć czosnkiem granulowanym i sporą ilością majeranku.
Podać z dowolną sałatką lub ogórkiem kiszonym .
Komentarze