To oryginalny sposób na przygotowanie szybkiego, prostego i smacznego dania z patelni.
Składniki:
Patelnia o średnicy 18 cm
Ciasto:
• ¾ szklanki mąki,
• 1 duże jajko,
• 1,5 szklanki mleka,
• Sól do smaku,
• Garść świeżych liści bazylii,
• ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
• Olej do smażenia
Dodatkowo:
• 3 -4 pomidory,
• 1 duża cebula,
• Sól, pieprz do smaku,
• Około 4-5 łyżek startego sera żółtego
• Około 20-25 dag wędzonego boczku
Bazyliowe naleśniki z pomidorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko przelewamy do miski. Dokładamy do niego listki bazylii i miksujemy. Gdy bazylia jest już dobrze rozdrobniona dokładamy pozostałe składniki ciasta. Miksujemy dokładnie. Z gotowego smażymy naleśniki wylewając porcje ciasta na rozgrzaną patelnię. Naleśniki smażymy z obu stron.
2.
Cebule kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Między czasie pomidory kroimy w kostkę. Gotowe dokładamy do cebuli. Razem smażymy do momentu jak pomidory zmiękną. Doprawiamy do smaku. Dokładamy ser. Mieszamy dokładnie do jego roztopienia.
Ciepłymi pomidorami przekładamy naleśniki. Podajemy polane pokrojonym i przysmażonym boczkiem.
Komentarze