Bazyliowe naleśniki z pomidorem

4.5 (141 ocen)

To oryginalny sposób na przygotowanie szybkiego, prostego i smacznego dania z patelni.

Składniki:

  • Patelnia o średnicy 18 cm
    Ciasto:
    • ¾ szklanki mąki,
    • 1 duże jajko,
    • 1,5 szklanki mleka,
    • Sól do smaku,
    • Garść świeżych liści bazylii,
    • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
    • Olej do smażenia
    Dodatkowo:
    • 3 -4 pomidory,
    • 1 duża cebula,
    • Sól, pieprz do smaku,
    • Około 4-5 łyżek startego sera żółtego
    • Około 20-25 dag wędzonego boczku

Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Bazyliowe naleśniki z pomidorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko przelewamy do miski. Dokładamy do niego listki bazylii i miksujemy. Gdy bazylia jest już dobrze rozdrobniona dokładamy pozostałe składniki ciasta. Miksujemy dokładnie. Z gotowego smażymy naleśniki wylewając porcje ciasta na rozgrzaną patelnię. Naleśniki smażymy z obu stron.
  • 2.
    Cebule kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Między czasie pomidory kroimy w kostkę. Gotowe dokładamy do cebuli. Razem smażymy do momentu jak pomidory zmiękną. Doprawiamy do smaku. Dokładamy ser. Mieszamy dokładnie do jego roztopienia.
    Ciepłymi pomidorami przekładamy naleśniki. Podajemy polane pokrojonym i przysmażonym boczkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować